(VR) Virtual reality exposure therapie

Bekijk een ouderlijke ruzie door de ogen van het kind in deze VR training voor ouders.

Onder Virtual Reality (VR) verstaan wij alle vormen van gesimuleerde omgevingen waarin gebruikers worden ondergedompeld in een ervaring die voor hen op dat moment levensecht is. Dit noemen we ook wel een Immersive Experience. De beelden die je binnen in een VR-bril ziet kunnen bestaan uit filmmateriaal, een 3D omgeving die door de computer wordt gegenereerd of een combinatie hiervan. 

Virtual Reality (VR) brengt de buitenwereld naar de veilige setting van de therapieruimte. Door de meeslepende beelden denk je dat je daadwerkelijk in de getoonde wereld aanwezig bent. Niet voor niets wordt Virtual Reality ingezet voor onder andere therapie, training en ontspanning. 

Met Virtual Reality Exposure Therapy wordt iemand stapsgewijs gevraagd om zich bloot te stellen aan datgene waar hij of zij bang voor is. Dit is één van de krachtigste technieken -en bewezen effectief- binnen gedragstherapie tot nu toe. VR-exposure therapie kan hulp bieden bij bijvoorbeeld de behandeling van angst-, paniekstoornissen; PTSS; agorafobie.